25 Вересня, 2021 На Хмельниччині зафіксували отруєння грибами: як уникнути нещасного випадку
У Хмельницькій області зареєстровано два випадки отруєння грибами, у яких постраждали 4 людини. Загалом, за першу декаду вересня в Україні вже зафіксовано 12 випадків отруєння дикорослими грибами.
Аналіз випадків отруєнь грибами в країні свідчить, що останні обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів насамперед, блідої поганки, які помилково приймаються за такі їстівні гриби, як печериці та сироїжки.
Тому, кожен повинен пам’ятати, що збирати гриби можна лише в тому випадку, коли добре знаєш їх характерні особливості: зовнішній вигляд, колір, запах. Якщо виникає навіть незначний сумнів щодо природи знайденого гриба, краще залишити його, щоб уникнути можливого нещасного випадку.
Найбільше у лісах Хмельниччини зараз “полюють” на опеньки. Дуже часто неїстівні несправжні опеньки приймають за їстівні. На щастя, вони не такі отруйні, як бліда поганка. У справжнього опенька шапка звичайно коричнево-жовтого кольору, покрита всередині лусочками, колір може мати різні відтінки. У несправжнього опенька шапка жовто-сіра, а в центрі іржавого кольору, без лусочок, пластинки – жовтувато-зеленуватого кольору. Другий несправжній опеньок має назву цегляно-червоного. Шапка у нього жовтувато-коричнева з більш темним центром, лусочок немає. Пластинки темні, димчасті або чорно-оливкові. Гриб має неприємний запах.
Проте не слід забувати про основні правила для грибників, які є дуже прості:
- Треба бути впевненим у тих видах грибів, які ви збираєте. Для цього не варто покладатись на когось, бажано самостійно опрацювати літературні джерела, інтернет-ресурси та визначити види, які чітко вирізняються, і є на 100% їстівними.
- Слід ознайомитись із видами грибів, занесених до Червоної книги України. Серед них є й їстівні види, але збирати їх заборонено.
- Якщо є сумніви в тому, їстівний гриб чи ні, то варто відмовитись від його споживання.
- Не можна збирати гриби в забруднених місцях (біля автошляхів, хімічних підприємств тощо).
- Народні методи (типу срібної ложки та цибулі) при варінні не працюють.
- Не можна збирати старі, сильно пошкоджені червами, підморожені гриби, оскільки вони містять продукти розпаду білків та можуть викликати отруєння.
- Гриби – досить важка для перетравлення їжа, тому дітям не варто їх споживати.
-
Перед приготуванням страв з грибів їх необхідно ретельно промити; не вживайте сирих грибів; перед приготуванням будь-якої страви гриби необхідно відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин; готові страви з грибів необхідно зберігати на холоді, бажано не більше 24 годин в емальованому посуді.
- Не давайте грибів малолітнім дітям.
Увага! Ніколи не купуйте гриби у несанкціонованих місцях торгівлі, а тільки на агропродовольчих ринках після дослідження їх в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи.
При появі перших ознак отруєння слід негайно викликати лікаря або доставити хворого в медичний заклад.
На даний час вже розпочалася пора масового збору та заготівлі грибів, тому ще раз попереджуємо – будьте уважними!