Культура

28 Жовтня, 2021 Перші результати культурно-туристичного проєкту «Camino Podolico» презентували у Кам’янці-Подількому

Проєкт «Camino Podolico: Подільський шлях святого Якова» – пішохідний культурний маршрут, який простягається Вінницькою та Хмельницькою областями.

 

Днями у Кам’янці-Подільському відбулася прес-конференція з підведенням перших підсумків проєкту. Подільський шлях святого Якова пролягає через 13 основних населених пунктів Вінницької та Хмельницької областей: Вінниця, Гнівань, Браїлів, Жмеринка, Северинівка, Бар, Ялтушків, Віньківці, Зіньків, Маліївці, Дунаївці, Маків, Кам’янець-Подільський.

Маршрут розпочинається у Вінниці з Костелу Пресвятої Діви Марії Ангельської, де мандрівники отримують паспорт пілігрима, друковану мапу та першу печатку та дату у паспорт. Кам’янець-Подільський — фінішна точка Подільського шляху святого Якова. З Бару до нього близько 150 км. Тут туристи отримують сертифікат про завершення мандрівки Camino Podolico. Також власники паспортів пілігрима мають змогу безкоштовно відвідати ряд міських музеїв і виставок.
 
Мандрівник сам обирає, як долати шлях: пішки чи на велосипеді. Щоправда, сертифікат за проходження 100 км (від Вінниці до Бару) або 150 км (від Бару до Кам’янця-Подільського) видають лише пішим мандрівникам. Велосипедисти його можуть одержати лише за умови долання всього маршруту — 250 км. Такі ж правила діють на іспанському Шляху.
 
Ще одне правило для отримання сертифіката про проходження Camino Podolico — між датами проставлення печаток у паспорті інтервал не має бути більше 3 днів. Маршрут розрахований на 10–14 днів. Це термін, за який можна повністю поринути у дух Подільського Camino та побачити всі найцікавіші місця на шляху.  За 5 місяців існування маршруту у тестовому режимі його подолали повністю чи частково понад 150 людей різної статі та віку.
 
Офіційний сезон паломництва стартує наступного року 25 квітня та триватиме до 25 жовтня.
 
За словами Олександра Вешелені, у планах команди проєкту – інтеграція маршруту у міжнародній мережі:
“Коли на маршруті з’являть перші іноземні туристи, це стане великою подією у кожній малій громаді, що пролягають на маршруті. А ми на основі Camino Podolico будемо навчати людей ведення садибної діяльності та комунікації з іноземцями. Надалі ми також плануємо пройти усі етапи сертифікації маршруту Радою Європи через Федерацію шляхів святого Якова та стати офіційною частиною європейського Шляху святого Якова. Для цього ми провели попередні перемовини з представниками Тернопільської, Івано-Франківської та Закарпатської областей. Наш маршрут буде вести через Карпати до кордону з ЄС”.
Ті, хто хочуть долучитися до Camino Podolico та подолати його вже в новому сезоні 2022 року, знайдуть всі необхідні матеріали для мандрівників на сторінці Camino Podolico у Facebook.
ЧИТАЙ НАС У TELEGRAM
    Підписатися
    Сповістити про
    guest
    0 Коментарі
    Вбудовані Відгуки
    Переглянути всі коментарі