Культура

2 Травня, 2021 “Подільська Швейцарія” – туристична родзинка Хмельниччини

Курорт Сатанів відомий чи не кожному мешканцю Хмельницької області. Саме це місцечко, що розташовується у 76 км від Хмельницького,  ми пропонуємо відвідати під час травневих вихідних. Одноденний тур буде цікавим дозвіллям для дорослих та дітей.

 

Отож, що можна побачити у Сатанові, читайте нижче.

 

Сатанів – місто на березі річки Збруч розташоване. Щедра тутешня природа, вапнякові гори, ліси, цілющі джерела, чисте повітря, зрештою, руїни древньої фортеці, монастиря, синагога, давнє кладовище, міська брама, печери – все це вабить істориків, науковців та туристів.

 

Свято-Троїцький жіночий монастир

 

Жіночий православний монастир в Україні, розташований у селі Сатанівська-Слобідка (нині Городоцького району Хмельницької області). В 1709—1793 роках був унійним чоловічим монастирем Чину Святого Василія Великого, з 1793 року — православним чоловічим, а від 1899 року — жіночим.


 

Свого часу Свято-Троїцький монастир був відомим духовно-просвітницьким центром, а нині – одним із тих туристичних та духовних об’єктів, які мають чим здивувати подорожуючих… Зокрема на території монастиря є унікальні печери монахів-відлюдників. 

 

Печера складається з двох приміщень – в одному відлюдник жив, у іншому молився. Кам’яне ліжко, погане освітлення, холод та вологість були постійними супутниками відлюдника впродовж його тривалого перебування. Зараз у тій частині печери, де молився самітник, стоять ікони, престол, свічки. Один раз на рік, на Зелені Свята, сюди приходить священик та люди із сусіднього села й проводять у печері богослужіння.

 

 

Монастир датується ХVI століттям. Відомо, що кам’яний храм був зведений на місці дерев’яної церкви, закладеної тут ще у ХІV столітті. А взагалі монастир свого часу мав статус лаври та, як годиться, брав свій початок з підземної церкви. Саме тут у Троїцькій церкві, можна побачити унікальну фреску «Страшний суд». Такої, нема більше ані в Україні, ані в усьому світі. 

 

Сатанівський замок

 

Сатанівський кам’яний замок будували для захисту населення від частих набігів татар. Він знаходиться на березі річки Збруч. Замок був побудований приблизно в 5 столітті. Раніше на його території також перебували оборонні укріплення. У 7 столітті Сатанів стає володінням роду Сенявських. Саме вони перебудували його і зміцнили, при цьому надавши йому п’ятикутна форму. У наш час від замку залишилися три кутові вежі та одна кругла, яка стоїть окремо, а також деякі частини стін фортеці.

 

Пам’ятник “Скорботний Ісус”

 

Скорботний Ісус — найдавніший в Україні пам’ятник, присвячений визвольній війні під проводом Богдана Хмельницького.

 

 

Синагога

 

Одна з найстаріших синагог у Європі оборонного типу знаходиться у Сатанові. До сьогодення зміни майже не торкнулися її, а в 2014 був здійснений капітальний ремонт. Синагога мала гарматну батарею, її стіни ховають у собі бійниці для ведення вогню. Є у синагозі і підземні ходи. Вона є свідченням розквіту, якого сягнув Сатанів у своєму зеніті.

 

Міська брама

 

Браму закладено в XV столітті на місці давнього південного в’їзду в Сатанів. У XVI столітті браму перебудували. Вона влилася в загальну систему оборонних мурів міста, з’єднавшись із Сатанівським замком. У другій половині XVII століття браму було пошкоджено. 1724 року її відновили, при цьому надбудували зубчастий декоративний парапет на білокам’яних консолях.

 

 

 

Єврейське кладовище

 

Між небом і селищем на високій горі розкидалося старовинне єврейське кладовище. Це кладовище, без сумніву, можна поставити в один ряд зі знаменитими Личаківським і Байковим. Найстаріші надгробки тут датуються першою половиною XVІ століття, а останні поховання було зроблено наприкінці 50-х років ХХ ст. Укриті мохом та лишайником врослі в землю могильні плити вражають. Дуже складна та цікава символіка зображень на надгробках. При чому дуже часто попадаються рельєфи з абсолютно “некошерними” тваринами. Наприклад орел, котрий клює зайця. Або ведмеді, що несуть зрізане гроно винограду.

 

Містечко Сатанів називають  “Подільська Швейцарія”. Тут серед рівнинного краю – низка сопок, густо порослих лісом, в долині річка і озеро. Як відзначають вчені, це місце – явище унікальне не тільки в Європі, але і у всьому світі. Адже на маленькій ділянці землі знайдено шість мінеральних джерел, різних за складом і унікальних за своїми лікувальними властивостями.

 

Читайте також:   У курортному містечку на Хмельниччині знайшли залишки старовинної церкви

 

ЧИТАЙ НАС У TELEGRAM
    Підписатися
    Сповістити про
    guest
    0 Коментарі
    Вбудовані Відгуки
    Переглянути всі коментарі