Культура

20 Червня, 2021 У Хмельницькому започаткують фестиваль кіно

Уже цієї осені у Хмельницькому пройде новий кінофестифаль.

 

Про ці плани та задуми розповіли наперередодні, 19 червня, журналістам на пресконференції в одному із справжніх туристичних магнітів області – Державному історико-культурному заповіднику “Самчики”.

 

Спікерами на заході стали представники делегації сфери кінематографу, голови ОДА Сергій Гамалій, голова обласної кінокомісії Костянтин Дєтковський та режисер, громадський діяч, експерт Українського культурного фонду, засновник Кам’янець-Подільського кінофестивалю “Бруківка”, член кінокомісії Андрій Заєць.

 

До складу делегації увійшли Голова Держкіно Марина Кудерчук, Голова Ради з державної підтримки кінематографії,  кіно- та телевізійний продюсер Артем Колюбаєв,  українська телеведуча, акторка,  режисерка Дар’я Трегубова, продюсер та кінознавець Поліна Толмачова, генеральний директор Film.UA, виконавчий директор Української кіноасоціації Вікторія Ярмощук, співзасновниця та директорка проекту Dzyga MDB Анна Мачух, український актор театру та кіно Олексій Тритенко, продюсер Олександр Недбаєв, український кіно-, теле- і театральний продюсер Сергій Лавренюк, керівниця першої української кіношколи UkrainianFilmSchool Альона Тимошенко.

 

Напередодні пресконференції впродовж двох днів вони мали можливість оглянути цілу низку цікавинок регіону, які знані не лише на Хмельниччині, а й далеко за її межами:  Кам’янець-Подільський, Бакоту, Меджибіж, Маліївці, Самчики. Усі вони є потенційними локаціями для зйомок фільмів та можуть зацікавити українських та іноземних кіновиробників.

 

Як зауважила голова Державного агентства України з питань кіно Марина Кудерчук, побачене за ці дні делегацію дійсно приємно здивувало.

 

“Ваш регіон наразі серед лідерів за кількістю фестивалів кінематографічного спрямування. Ми від Держкіно і Ради з державної підтримки кінематографії інформаційно та фінансово будемо підтримувати такі ініціативи. Сподіваємося, інші області братимуть приклад з Хмельниччини та розвиватимуть свої локації через кіно”, – сказала пані Марина.

 

Цю думку підтримав і її колега Артем Колюбаєв: “Це були дивовижні два дні. Ми живемо в Україні, і не знаємо, які прекрасні місця в наших регіонах. Це треба виправляти, розвивати внутрішній туризм, показувати українцям, яка наша країна красива, і які чудові тут є локації. Ми маємо робити так, щоб українське кіно жило. Ми з свого боку будемо підтримувати такі починання.”

 

Як розповів Сергій Гамалій, створення обласної кінокомісії та започаткування нового кінофестивалю – це лише перші кроки, які дозволять розповісти про Хмельниччину як край, багатий пам’ятками природи, історії та культури.

 

“На Хмельниччині, зокрема тут, у Самчиках, у Кам’янці-Подільському були відзняті відомі кінокартини. Хочемо продовжити цю прекрасну традицію, започаткувавши такий фестиваль. Уже маємо підстави сподіватися, що до участі в ньому можуть долучитися і закордонні митці”, – зазначив голова ОДА, додавши, що приурочити фестиваль задумано до Дня кіно, а враховуючи, що цьогоріч Україна відзначає 30 річницю Незалежності, на фестивалі планується запровадити спеціальну номінацію для робіт про видатних земляків, які внесли значний вклад в розбудову держави. Будуть і інші цікаві номінації та призи як для початківців у сфері кіно, так і знаних професіоналів.

 

Символом фестивалю має стати емблема із зображенням хлопчика, як знак того, що цей мистецький захід робить лише перші кроки на шляху становлення. А от з назвою організатори поки не визначилися. У зв’язку з цим голова кінокомісії Костянтин Дєтковський запросив громадськість долучитися до цього процесу та пропонувати свої ідеї.

 

 

За матеріалами пресслужби Хмельницької ОДА

ЧИТАЙ НАС У TELEGRAM
    Підписатися
    Сповістити про
    guest
    0 Коментарі
    Вбудовані Відгуки
    Переглянути всі коментарі