Культура

17 Січня, 2022 Водохреща у Хмельницькому: місця занурення, правила та традиції

У Хмельницькому для безпечного купання буде облаштовано 5 місць.

 

Зокрема у водохрещенський Святвечір та Водохреща Господнього у період з 19:00 18 січня до 19:00 19 січня на правому березі річки Південний Буг зануритись можна:

  • у одній з трьох ополонок на пірсі поблизу аварійно-рятувальної станції (пров. Човновий, 11),
  • у одній ополонці поблизу дитячо-юнацької спортивної школи №3 «Спартак»,
  • на лівому березі річки неподалік від міського пляжу.

Нагадаємо, церемонія освячення води відбудеться 19 січня о 7.30 на набережній Південного Бугу поблизу аварійно-рятувальної станції.

 

Також купель влаштовують в Олешинському старостинському окрузі – в селі Іванківці. На місцевій водоймі 19 січня о 10:00 відбудеться водоосвятний молебень та купель з нагоди свята Богоявлення.

 

Традиційно у місці святкування буде організовано пункти обігріву, роздягальні, гарячий чай. Аби мінімізувати ймовірність нещасних випадків, тут чергуватимуть медики, працівники ДСНС та міської комунальної аварійно-рятувальної служби на водних об’єктах. За охороною громадського порядку стежитимуть працівники міського відділу поліції та муніципальної дружини.

 

На місці святкування також буде організована торгівля, встановлено додаткові сміттєві баки та біотуалети.

Закликаємо усіх дотримуватися основних правил зимового купання:

– будьте обережні при зануренні у воду, виконуйте всі вказівки рятувальників;

– не скупчуйтесь біля ополонки;

– не занурюйтесь у воду після вживання спиртних напоїв.

 

Детальніше про правила безпеки під час Водохреща можна прочитати тут.

 

Традиції святкування

 

Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня, тому воно збігається зі святом Богоявлення. Однак, ці свята слід розрізняти.

Із Хрещенням Господнім пов’язують хрещення в Йордані Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані. Коли вийшов на берег – з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва свята — Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже в цей день, за християнським вченням, з’явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба.


Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби.

У давнину ще за тиждень перед Водохрещам парубоча громада прорубували на річці ополонку, випилювали з льоду великий хрест, ставили його над ополонкою і обливали буряковим квасом, щоб був червоний. Біля хреста будували — теж з льоду — престол. Все це оздоблювали аркою з ялинових або соснових гілок — «царські врата».

В цей день у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Віддавна в народі освячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин. Залишається загадкою той факт, що вода з Водохреща не псується, не має запаху і може зберігатися протягом року. Дехто схильний вважати, що цьому сприяє срібло від хреста, який священик занурює в воду під час обряду. Проте ця думка є помилковою, оскільки не завжди у воду занурюють срібний хрест, а використовують дерев’яний чи з будь-якого металу, а вода все одно роками не псується.

 

До речі, за народними прикметами, якщо  На Водохреща день ясний — хліба будуть чисті, а якщо похмурий — буде у хлібі повно «сажки»;Іде лапатий сніг — на врожай.Якщо похмуро — хліба буде вдосталь. Якщо зоряна ніч — вродяться горіхи та ягоди.

ЧИТАЙ НАС У TELEGRAM
    Підписатися
    Сповістити про
    guest
    0 Коментарі
    Вбудовані Відгуки
    Переглянути всі коментарі