Освіта

24 Квітня, 2021 У школах Хмельниччини з 1 вересня змінять норми харчування

Нові норми харчування у школах, які передбачають менше цукру, солі та жиру в раціоні, почнуть діяти з 1 вересня.

 

Про це йшлося на вебінарі “Формування культури харчування та правильних харчових звичок”, пише Укрінформ.

 

“Наразі ще діє постанова Кабінету Міністрів №1591, яка чинна з 2004 року і до 1 вересня 2021 року. Тобто, новий документ, нові норми харчування, які затверджені Кабінетом Міністрів у березні, починають діяти з 1 вересня 2021 року”, – сказала виконувачка обов’язків керівника експертної групи з питань профілактики неінфекційних захворювань та формування здорового способу життя директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ Тетяна Скапа.

 

Під час вебінару також розповіли, що опитування, проведене за підтримки ЮНІСЕФ у 2018 році, показало, що приблизно 12% хлопців та 8% дівчат віком 11–18 років мають надлишкову вагу. Крім того, 20% страв із м’яса, які споживають діти, – високооброблені продукти й ковбасні вироби.

 

Особливості продуктів у нових нормах:

  • Приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
  • Картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі, або не більше трьох разів на тиждень у разі 6–7-денного перебування;
  • Відварювати овочі, щоби приготувати салати на наступний день, не можна. Салати треба заправляти перед видаванням;
  • Треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон. Наприклад, обирати гречку замість рису;
  • Надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
  • М’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
  • Насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
  • У стравах можуть бути очищені горіхи або насіння. Але про це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це. Горіхи або насіння також можна пропонувати в окремій упаковці, але без глазурі й додавання цукру;
  • Сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів. Плавлений сир не дозволяється;
  • Сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі. Заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів на 100 грамів продукту;
  • Питна вода має бути доступна завжди під час їжі, сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.
ЧИТАЙ НАС У TELEGRAM
    Підписатися
    Сповістити про
    guest
    0 Коментарі
    Вбудовані Відгуки
    Переглянути всі коментарі